Genetica & Dermatologie

De erfelijk bepaalde huidziekten worden veroorzaakt door fouten in ons genetisch materiaal. Het onderdeel van de dermatologie dat zich bezig houdt met deze genetische huidziekten wordt ook wel de genodermatologie genoemd. Deze groep van huidziekten omvatten vele, zowel zeldzame als veelvoorkomende vormen. In Maastricht is uitgebreide kennis en expertise voorhanden van genetische aandoeningen van de huid, haren en nagels.

De afdeling Dermatologie Maastricht is binnen Nederland een erkend referentie centrum voor genodermatosen. Voor selecte huidziekten wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan en onder deze noemer ook DNA diagnostiek aangeboden.

Er zijn speciale poli's beschikbaar voor de erfelijke huidaandoeningen zowel binnen de afdeling Dermatologie, maar ook in de vorm van een samenwerking met de Klinische Genetica. Deze poli "genodermatosen" is in het voorjaar van 2004 gestart in het AzM en is inmiddels uitgebreid met een poli in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De poli's zijn ingericht voor aandoeningen waar een raakvlak  tussen de Dermatologie en de Klinische Genetica bestaat. Patiënten met genetisch bepaalde huidziekten zoals bijvoorbeeld ichthyosis, maar ook aangeboren afwijkingen, ontwikkelingsstoornissen en opvallende kenmerken aan de huid, zijn welkom op deze spreekuren. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij de Klinische Genetica. Betrokken medisch specialisten en consulenten:

 

  • Prof. Dr. P.M. Steijlen (dermatoloog)
  • Dr. M. Vreeburg (klinisch geneticus)
  • Dr. A. Gostyński (dermatoloog)
  • Y.J.H.A. Detisch (genetisch consulent)

Verwijzing: mag per email naar genodermatose@mumc.nl of per post naar
afdeling Dermatologie of Klinische Genetica van het MUMC+

Poli's genodermatosen (Dermatologie & Klinische Genetica)

Lokatie Maastricht

Academisch ziekenhuis Maastricht
P.Debyelaan 25
6229 HX Maastricht
Telefoon 043-387 5855

Lokatie Eindhoven

Catharina Ziekenhuis
Michelangelolaan 2
5623 EJ  Eindhoven
Telefoon 040-239 7273

Sluit de enquête