Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit de pigmentcellen van de huid (de melanocyten). Overal in de huid zitten pigmentcellen. In de pigmentcellen wordt een bruin pigment aangemaakt, dit geeft de kleur aan de huid. Dit pigment beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van zonlicht.

De pigmentcellen zijn gelijkmatig verdeeld over de huid. In moedervlekken liggen veel van deze pigmentcellen in een kluitje bij elkaar. Het melanoom komt met name voor bij mensen met een blanke huid. In Nederland worden per jaar bijna 3000 nieuwe melanomen ontdekt. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, met een piek tussen de 30 en 60 jaar.

Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen (melanoom betekent letterlijk: zwart gezwel). Soms ontstaat een melanoom in een reeds bestaande moedervlek.

Het melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker omdat het de diepte in kan groeien en kan uitzaaien naar lymfeklieren en andere organen. Als dat gebeurt dan is het heel moeilijk te behandelen. Het is dus belangrijk om bij twijfel over moedervlekken en andere pigmentvlekjes zo snel mogelijk naar de huisarts of naar een huidarts te gaan om de plek te laten beoordelen.

Dankzij vroege opsporing, door betere voorlichting aan het publiek, is de overlevingskans van mensen met een melanoom de laatste jaren sterk verbeterd. 

Vooruitzichten na een melanoom

Als er al melanoomcellen van de oorspronkelijke tumor losgeraakt zijn, dan kunnen die in de loop van de tijd op andere plaatsen in het lichaam een nieuwe tumor gaan vormen. Deze ‘micro’-uitzaaiingen zijn in het begin van de controleperiode vaak moeilijk of niet op te sporen. Ze zijn niet te zien op röntgenfoto's of scans en ook niet op te sporen met bloedonderzoek of ander laboratoriumonderzoek. De kans op uitzaaiingen neemt toe naarmate het melanoom dikker is. De dikte van het melanoom, gemeten in millimeter door de patholoog, is dus bepalend voor de kans op overleving.

Momenteel is de overlevingskans van alle mensen met een melanoom in Nederland ongeveer 80%. Bij een uitzaaiing in een lymfeklier is de kans op genezing veel kleiner. Bij uitgebreide uitzaaiingen via het bloed in andere organen is genezing in het algemeen niet meer mogelijk.

Het melanoomspreekuur

Het melanoom van de huid wordt in het azM behandeld. Vervolgonderzoek vindt plaats in het melanomencentrum. Het melanomencentrum bevindt zich in het Oncologiecentrum van het Maastro gebouw. Indien u voor een melanoom naar de polikliniek dermatologie wordt verwezen kan het zijn dat u een afspraak krijgt op de locatie van het Maastro gebouw. Voor meer informatie over dit oncologiecentrum en het melanomenspreekuur kunt u terecht op de website van het Oncologiecentrum.

 

 

Sluit de enquête