Kenmerken van een kwaadaardige moedervlek

Moedervlekken kunnen worden beoordeeld volgens de ABCD regel. Hierbij staat elke letter voor een kenmerk van een moedervlek dat wijst op mogelijke overgang naar een melanoom. Dermatologen gebruiken voor deze beoordeling een dermatoscoop (vergrootglas met lichtbron) waardoor de beoordeling nauwkeuriger wordt. De ABCD regel is oorspronkelijk Engelstalig, de A staat voor Asymmetry (het niet symmetrisch zijn van de moedervlek), de B voor Border (rand), de C voor Color (kleur) en de D voor Diameter (doorsnede, grootte).

AsymmetrieEen moedervlek is symmetrisch als er een denkbeeldige streep doorheen is te trekken, en de beide helften aan weerszijden van die streep elkaars spiegelbeeld zijn. Symmetrie is een teken van goedaardigheid, asymmetrie van kwaadaardigheid.

 

 

 

Border (rand)Een onregelmatige, grillige rand is een teken van kwaadaardigheid.

 

 

 

 

Color (kleur)

Twee of meer verschillende kleuren binnen 1 plek is een teken van kwaadaardigheid.

 

 

 

Diameter (doorsnede)Moedervlekken tot 6 mm zijn meestal onschuldig, een moedervlek groter dan 6 mm in doorsnee is een reden om op te letten. De grootte alleen is echter niet genoeg om op te varen. Een moedervlek die alleen groter is geworden zonder één van de veranderingen genoemd onder A,B, of C te hebben is meestal onschuldig. 

 

 

 

Sluit de enquête