Slim met de zon – Weren, kleren, smeren

Samen met VieCuri Venlo werkt Maastricht UMC+ aan een campagne op basisscholen en middelbare scholen om slim om te gaan met de zon. Alle basisscholen en middelbare scholen in Maastricht en in Noord-Limburg krijgen gratis zonnebrandcrème. 

De campagne is een initiatief van Klara Mosterd, dermatoloog van ons ziekenhuis en het MUMC+ Zorginnovatielab. 

Geniet van de zon, maar pas op voor verbranden. Jonge mensen beschermen tegen de zon is de allerbelangrijkste manier om huidkanker op latere leeftijd te voorkomen. Huidkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten en de aantallen nemen snel toe. Vandaar deze campagne. 

Weren, kleren, smeren

Dé 3 tips om slim om te gaan me de zon:

  • Weren: zoek vaker de schaduw op, zeker tussen 12.00 en 15.00 uur
  • Kleren: draag een pet, zonnebril en beschermende kleren
  • Smeren: smeer jezelf elke 2 uur in met zonnebrandcrème

Meer tips en informatie over veilig zonnen:

Lespakket voor basisscholen

De basisscholen kunnen ter ondersteuning van de campagne het lespakket ‘ZonSlim’ van het Huidfonds gebruiken. Het programma bestaat uit 4 online lessen voor het digibord: voor groep 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8.
Bij elkaar vormen de lessen een doorlopende leerlijn. 

 Download het lespakket ‘ZonSlim’ van het Huidfonds

Uitbreiding campagne

De gratis zonnebrandcrème voor scholen is een uitbreiding van de gratis smeerpunten die zomer 2023 zijn geplaatst in het Maastricht UMC+ bij de diverse uitgangen.  Patiënten én medewerkers kunnen hier gratis gebruik maken van zonnebrandcrème om zo veilig te kunnen genieten van het heerlijke weer!

Onderzoek

Samen met Klara Mosterd en Liesbeth van Osch van Universiteit Maastricht wordt onderzoek gedaan naar het smeergedrag, het effect op het gratis uitdelen van zonnebrandcrème en hoe het gebruik bevorderd kan worden. Dit onderzoek wordt nu ook op de scholen uitgezet. 

Samenwerking

Deze campagne is een samenwerking van VieCuri Medisch Centrum, het Maastricht UMC+, de Noord-Limburgse gemeenten, VGZ en CareLyn.

Meer informatie

Heeft u vragen over deze campagne of de gratis zonnebrandcreme, neem dan contact op via zonnebrandcreme@mumc.nl.

10 feiten en fabels over zonbescherming
Deze inhoud is gedeactiveerd totdat cookies zijn geaccepteerd
Sluit de enquête